Tomas Colbengtson mottar Queen Sonja Print Award

Vi önskar ett stort grattis till Tomas Colbengtson, som blivit vald till årets mottagare av The Queen Sonja Print Award. Prisceremonin hölls i Bodø, Norge, i början av juni. Övriga prismottagare är Anselm Kiefer (Lifetime Achievement Award) och Maria Kayo Mpoyi (Inspirational Award).

The Queen Sonja Print Award instiftades av Hennes Majestät Drottning Sonja av Norge år 2011 för att skapa intresse och främja utvecklingen av samtida grafik. Priset har utvecklats till att bli ett betydande internationellt pris och en viktig händelse i den globala konstkalendern.


Tomas Colbengtson är en av Sápmis ledande konstnärer. Han är född 1957 och uppväxt i en liten samisk by, Björkvattnet, Tärnaby, som är det nordligaste området för det sydsamiska språket. Colbengtsons konstnärskap bygger på minnen och erfarenheter från upplevelser och dagens situation för samer. Han sätter strålkastaren på den samiska historien; skolan, som påverkade de allra minsta skapade genomgripande konsekvenser för det samiska språket och sydsamiskan dog nästan ut i Tärna-området. Samisk religion blev förbjuden. Staten bedrev rasbiologisk forskning, tvångsförflyttning och andra metoder för att få kontroll över urfolket på Nordkalotten. Men Colbengtsons verk handlar även om stoltheten till det samiska arvet och kunskapen som medföljer.

>> Läs mer

 

 

Tillbaka