Anja Percivals nya kopparetsningar fokuserar på ljuset

Del av Anja Percivals nya etsning Hotel Indigo

 

Anja Percival är en grafiker som arbetar med kopparetsningar. Hon bor och är verksam i Durham i Storbritannien och upptäckte sin kärlek för grafiken under sin konstutbildning på Falmouth College of Arts. Mellan 2005 - 2009 tillbringade hon merparten av sin tid att arbeta vid flera olika tryckverkstäder i Köpenhamn och Odense och blev där mycket inspirerad av sina nya omgivningar. Hennes verk blev influerade av den urbana miljön hon levde i och efter flytten tillbaka till Durhamn 2009 fanns influenserna kvar.

Min färgpalett är relativt dämpad. Jag tror att för starka färger skulle ta bort uppmärksamheten från de subtila tonvariationerna i mina bilder. Jag fokuserar även på utrymmen som inte inkluderar den mänskliga figuren, då jag tror att rörelsen också skulle störa kompositionens stillhet. Mina motivval blir vanligtvis ganska enkla, tex kan det vara insidan av mitt egen hem eller det landskap jag passerar dagligen. Det är effekten som ljuset har inom dessa utrymmen som fångar min uppmärksamhet. Solens ljus kan helt förändra ett utrymme, det fyller det men energi och tydliggör former och texturer. Jag tycker det är spännande att se hur ljus kan förändra det obetydliga till något anmärkningsvärt.

 

Anja Percival - Captured light
Etsning i upplaga om 75 ex
Bildmått: 49x49,5 cm Pappersmått: 70x70,5 cm
4.600 kr

Anja Percival - Hotel Indigo
Etsning i upplaga om 75 ex
Bildmått: 19,5x20 cm Pappersmått: 34x33 cm
1.300 kr

Anja Percival - Elvet Waterside
Etsning i upplaga om 75 ex
Bildmått: 19,5x20 cm Pappersmått: 34x33 cm
1.300

Anja Percival - Elvet Waterside II
Etsning i upplaga om 75 ex
Bildmått: 44x45 cm Pappersmått: 70,5x70,5 cm
4.300 kr

Anja Percival - The town house
Etsning i upplaga om 65 ex
Bildmått: 39,5x40 cm Pappersmått: 70x70,5 cm
4.200 kr

 

Rent tekniskt är Anja specialiserad inom kopparetsning. Etsningarna är handritade, hon använder aldrig någon fotografisk förlaga eller digitala tekniker. Motiven skapas genom att direkt teckna på kopparplåten med en speciell vaxpenna. Hon börjar sällan med linjer utan fokuserar istället på bildens ljuspunkter. Istället för att bygga upp bilden genom mörka linjer och skuggning arbetar hon först med partierna som ska förbli ljusa.

 

Under tryckprocessen applicerar jag färg på plåten på ett ganska måleriskt sätt - ”à la poupée” - som gör att jag kan variera densitet och färg på ett sådant sätt att jag förstärker effekten av den etsade bilden. Färgen överförs sedan till papper med extremt tryck i en tryckpress.

Idag finns hennes verk representerade hos gallerier både nationellt och internationellt, bland annat i London, New York, Danmark Sverige och Norge. Hon arbetar huvudsakligen från sin studio i Fowlers yard i Durham med är även medlem i Northern Print Studio i Newcastle och har också ett starkt samarbete med Fyns Printmaking Workshop i Odense.