Nya broderier av Linda Lasson

Berättelser om ett exploaterat Norrland och en undanträngd urbefolkning

Linda Lasson är textilkonstnär som med svart sytråd på armeringsväv sätter tummen i ögat på en skövlande samtid med berättelser om ett exploaterat Norrland och en undanträngd urbefolkning.

Hon är en nyfiken och öppen konstnär som gillar att experimentera och hitta nya material att uttrycka sig med. Intrycket blir luftigt och organiskt samtidigt som verken får en stark grafisk prägel.

Svart sytråd på armeringsväv är grunden, men jag experimenterar även med andra material och tekniker - näver, renskinn, hästtagel och björkris. På senare tid har jag även testat att använda tomma getingbon.

Vill ge naturen en röst

Pandemin har gjort att många av Lindas utställningar blivit framflyttade, men hennes vardags- och arbetsliv har annars inte förändrats speciellt mycket. Linda är verksam i Härnösand och arbetar hemifrån sitt hus där hon delar ytorna med flera hundar och katter.

Lindas konst vill oftast ge naturen en röst och skildra en plundrande samtid som för med sig en skoningslös svärta. Hon har levt i de jämtländska fjällen, nära den samiska kulturen, och det har påverkat henne både som människa och konstnär.

I mina broderierna vibrerar det av renaste urkraft; trolltrumman, den heliga björnen, nåjdernas kraftmätning i det flammande norrskenet. Renen som bär den uppstigande solen i sina horn, renflocken som strövar över orörda fjäll.

I ett av sina senaste broderier, med titeln “Still life”, går Linda helt ifrån sitt vanliga tema. Hon förklarar att det är ett sätt att utveckla sig och att alltid gå vidare i processen.

När jag började titta närmare på vad andra textilkonstnärer skapade så såg jag att alla bara gjorde landskap hela tiden. Då jävlar ska jag göra stilleben istället! Processen tar väldigt lång tid men det är roligt och jag kommer att fortsätta att testa mig fram. Det blir för tråkigt att alltid jobba med samma motiv och aldrig utveckla sig.

Still life
Broderi på armeringsduk
62x52 cm

Trots att många av Lindas utställningar är framflyttade är det en del som fortfarande är planerade att öppna som planerat. Närmast är en separatutställning på Västerås Konsthall den 13:e mars och i mitten av april är hon ett av utställarna på Liljevalchs Vårsalong. Där kommer hon att delta med verket “Striden om marken” som handlar om gruvetableringar i Sverige.

Av: Galleri Helle Knudsen

Nya broderier