Skönhet är mycket mer komplext än symmetri

Nya verk av Lukas Cornix

Lukas Cornix praktik grundar sig i kärleken till hantverk. Hans process är experimentell, ständig och mångsidig och han vill inte vara tyglad till ett specifikt uttryck eller tema, istället vill han utforska olika ämnen och hantera materialet på ett taktilt och tematiskt vis.

Jag vill nyttja olika material, metoder och uttryck för att ge subjektet den scen det förtjänar. Det kan vara med otraditionella medel som att slå ett brännbollsträ täckt i färg mot målningen för att illustrera en kollision, eller så enkelt som att använda mig av gamla paletter likt collage för att skapa abstraktion.

Lukas Cornix - Boundaries
Olja, sprayfärg och collage på duk, 41x33 cm

Lukas Cornix - Tear
Olja, akryl och collage på duk, 60x50 cm

 

Bilder vandaliseras eller förvrängs från något vackert till något betydligt. Vare sig det är suddiga motiv, fläckar slagna mot duken eller omflyttade fragment är det där för att addera till verket. För skönhet är mycket mer komplext än symmetri.

Mina inspirationskällor är lika mångsidiga som min praktik. Jag kan intressera mig för vardagliga betraktelser och dess former såväl som upplevelser. Karaktärerna jag möter och dess berättelser. Händelser som antar narrativa former som skulle kunna finnas i fiktion. Det innerliga känslolivet och teknologins inverkan på människan samt måleriet.

Lukas Cornix - Vermillion
Olja på duk, 50x50 cm

 

Lukas är född 1993 i Växjö. Just nu går han masterprogrammet vid Konsthögskolan i Malmö och tidigare har han studerat vid Akademin Valand i Göteborg, Gerlesborgsskolan i Stockholm och Kronobergs Konstskola. Galleri Helle Knudsen har visat Lukas Cornix verk i separatutställningar två gånger och han har även deltagit i flera samlingsutställningar hos Galleri Thomassen i Göteborg.

Omkonst.se - Susanna Slöör om Lukas debututställning på Galleri Helle Knudsen 2017: Lukas Cornixs uttryck drar åt en upplöst rumslig figuration med abstrakta eller mönsterverkande element. Man kan spåra referenser till särskilt europeiskt aktuellt måleri. Jag tänker på generationen av tyska målare med genombrott från 90-talet och framåt, och även den vitala rumänska scenen med en målare som Adrian Ghenie som representerade nationspaviljongen på Venedigbiennalen 2015. Men framförallt är det Cornix uppenbara glädje över sitt medium, den rena skära lusten att måla, som visar sig.

Till Galleri Helle Knudsen har vi nu fått in 5 nya verk av Lukas Cornix: Tear, Boundaries, Untitled, Pressure och Vermillion.