Frukt Frukost & Agua de Sangria

Konstnären Susan Gillhögs bildvärld är färgsprakande och exotisk. Hon hittade tidigt sitt eget språk med en intensivt hög kolorit och ett renodlat personligt uttryck. Bilderna är oftast mycket rumsliga, kontrastrika och skenbart stilla. Hennes nya serigrafier är inga undantag, rummen är uppbyggda som strama stilleben med mycket klara och tilltalande färgspel. Tankarna och känslorna förs direkt till Mexico där Susan spenderat många år.

Jag har alltid varit fascinerad av rumslighet. Rummet kan spegla en människas personlighet bättre än ett porträtt.

Susans nya serigrafier har titlarna Frukt frukost och Agua de Sangria och är tryckta av Catarina Landberg vid Atelier Landberg i Aspudden.


Susan Gillhög:
Agua de sangria
Serigrafi, 75 ex, 50x35 cm
2.800 kr


Susan Gillhög:
Frukt Frukost
Serigrafi, 75 ex, 50x35 cm
2.800 kr


Susan är född i Stockholm 1950 och startade sin konstnärliga bana med studier på ABF 1967 och Grundskolan för konstnärlig utbildning i Stockholm mellan 1967-1969. Året efter kom hon in på Konstfack där hon gick fram till 1976.
Två år senare åkte Susan som volontär till Colombia där hon arbetade med teatergruppen La Mama.

Jag blev kvar med dem i tre och ett halvt år och arbetade som scenograf och skådespelare. Samtidigt målade jag åkte åkte till Sverige under perioder för att ha utställning. Debututställningen var på Galleri Händer i Stockholm.

Susan Gillhög på tryckeriet Atelier Landberg i Aspudden


1982 åkte Susan till Mexico för att studera scenografi, produktion och regi vid UNAM, Universitetet i Mexico. Hennes examensarbete var pjäsen The Zoo Story av Edward Albee. Pjäsen tar upp teman om bland annat isolering och ensamhet och Susans arbete visades på UNAMs teaterscener och i olika fängelser.

I Mexico arbetade jag också som skådespelare. Jag arbetade med teater, tv och film. Bland annat arbetade jag med scenografin för den Mexikanska produktionen av filmen om Frida Kahlo.

Tryckaren Catarina Landberg och konstnären Susan Gillhög.

 

Hon blir kvar i Mexico i nästa fyra år och under perioden målar hon flitigt och har flera utställningar med olika teman. Därefter återvänder hon till Colombia och stannar i ett år till.

Susan har haft ett stort antal separat- och samlingsutställningar både i Sverige och internationellt. Hon har även arbetat med flera offentliga utsmyckningar. Exempelvis till SL och Gärdets tunnelbana, en bort i emalj vid Hammarby Sjöstad, till Uppsala Akademiska Sjukhus, Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Stockholms Sjukhem, för att nämna några.

Hennes verk finns även representerade på bl. a. British Museum, Moderna Museet, Nationalmuseum, regioner och privata samlingar. Genom Statens Konstråd har hon även fått verk utplacerade olika ambassader.