Stipendiatutställning: Klara Wikström Regan, Alice Fyles, Rebecca Jansson

22.8 - 7.9. 2024

Vi är glada att presentera en stipendiatutställning med Klara Wikström Regan, Alice Fyles och Rebecca Jansson. Vernissage torsdagen 22 augusti kl. 16.00 - 19.00

Galleriets konstförening, Konstsällskapet Våga Se, ger årligen ut flera konststipendier till lovande konstnärer. Klara, Alice och Rebecca var tre av stipendiaterna 2023. I samband med vernissagen öppnar Konstsällskapet Våga Se sitt nya medlemsår.

 
Rebecca Jansson

Rebecca Jansson, Folded Wings, 2023. Blyertsteckning på papper, 9 x 9 cm

Rebecca Jansson (f. 1993) är en svensk konstnär bosatt och verksam i Malmö. Hon erhöll sin Masterexamen i Fri Konst från Konsthögskolan i Malmö 2023, och har tidigare studerat konst och filosofi i Göteborg. I sin praktik väver Jansson samman personliga händelser med den fascination hon känner inför små gester och detaljer, samt den intima interaktionen som kan finnas mellan konstverk och betraktare. Hon arbetar frekvent med ett fragmentariskt berättande som en metod för att skapa mening genom blyertsteckningar och installationer. Hon har nyligen blivit tilldelad Edstrandska Stiftelsens stipendium, Malmö Stads tvååriga ateljéstipendium, samt Konstsällskapet Våga Ses stipendium, och har nyss deltagit i utställningar på Closing Soon (Aten, Grekland) och Galleri Arnstedt i Östra Karup.

Alice Fyles

Alice Fyles, Gipskronan, 2023. Ugnsgjuten glasyr gjord på svensk lera och gips, 5cm × 6cm x 3.5 cm

Alice Fyles (f. 1996 Limerick Irland, uppvuxen i Norrtälje Sverige) är en keramisk konstnär och materialforskare baserad i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i keramisk design från Central St. Martins och en masterexamen från Konstfack i keramik och glas. Fyles arbetar med frågor kring materialitet och kunskapsbildning inom den keramiska sektorn. Hennes arbete omfattar insamlandet av geologiska material, historieberättande, extensiva materialexperiment och dokumentation med hjälp av text och fotografi. Hennes verk har visats i Storbritannien, Sverige och Tyskland. År 2024 är hon även nominerad till det 15:e Westerwaldpriset och Stavenowskapriset.


Klara Wikström Regan

Klara Wikström Regan, detalj av Bon Voyage, 2023. Olja på duk, 176 x 90 cm

Klara Wikström Regan (f. 2000) tog nyligen sin kandidatexamen i Fri Konst från Konstfack sommaren 2023. Innan sina studier på Konstfack tillbringade hon ett år på Gerlesborgsskolan i Stockholm. Under 2023 har hon ställt ut sina verk på Liljevalchs vårsalong och deltagit i en grupputställning för unga konstnärer på Galleri Hedenius.

I sitt konstnärliga arbete förhandlar Klara mellan realism och fiktion inom måleriets rum. Hennes verk utforskar det fiktiva utrymmet mellan mänskliga imitationer och avbildningar. Genom att använda verkliga men otillgängliga, förminskade och plastiska platser, såsom dockor och miniatyrhus, strävar hon efter att fördjupa sig i de sinnesstämningar som uppstår vid uppenbarelsen, synen, det avlägsna, kärleken och döden. Genom sitt måleri gör Klara de döda dockorna en aning levande igen, samtidigt som deras stela anletsdrag, rigida och underkastade, förblir påtagliga.

Tillbaka