Svante Rydberg: Minnet är ett landskap

10.10 - 31.10. 2024

Vernissage torsdagen den 10 oktober kl. 17.00-19.00

Svante Rydberg är född 1948 i Ludvika där han bor och arbetar än idag. Sedan sina konststudier på Pernbys Målarskola i Stockholm och Konstakademien i Rom mellan åren 1969-1972 har Rydberg haft ett stort antal utställningar i Sverige. Han har bland annat kontinuerligt visats på gallerier som Svenska Bilder och Galleri Astley men även på konsthallar och museer som Piteå Konsthall, Eskilstuna Konsthall, Dalarnas Museum m.fl.

Västerbergslagen är min hemort ; även konstnärligt. Under större delen av mitt liv  har jag arbetat med detta landskap, som är djupt präglat av skogs och gruvdrift  och i detta har jag hittat något slags ”alfabete” som jag  kan använda i mitt måleri. Jag eftersträvar inte avbildandet men är väldigt mån om ” likheten ”där provinsens särart snarare känns som en tillgång än som ett skydd. Det är inte i första hand naturupplevelsen utan identifieringen med det använda landskapet som intresserar mig  även om naturlyriken inte är utan betydelse.

Svante Rydberg
Svante Rydberg, Våtmark II, olja på duk, 135 x 110 cm
Tillbaka