Yngve Henriksen

Nye landskap
4.3 - 25.3. 2023

Bildene mine handler om landskapet jeg bor og lever i. Lofoten har hele tiden vært min inspirasjonskilde. Jeg bearbeider opplevelser, inntrykk og erfaringer i mine arbeider. Summen av dette blir mine historier. Minner og samtid handler det om. Og poesien som bor i en hverdag. Det visuelle mangfoldet som bor i selve landskapet ser vi og opplever vi på ulike vis. Hva vi ser og tenker om det baserer seg på ens egne erfaringer og opplevelser, men det er det samme landskapet vi bor i. Jeg har en opplevelse av at landskapet er av både sterk fysisk og mental karakter. Det bor så mye poesi i det, og mye av vår identitet. Det blir et slags speil på hvem vi er. Jeg tenker at det å åpne blikket ut mot landskapet også er en måte og åpne en indre horisont på. Et sted å feste blikket. Bilder er historier du kan velge å gå inn i, og bilder ser man også med sitt indre øye. Bilder er for meg sjelens speil. Det er ordløst alt sammen. Det er derfor jeg maler.

Billedspråket befinner seg i et grenseland mellom figurasjon og abstraksjon. Jeg har ulike måter å nærme meg det å male på. Det kan være basert på skisser, men også være direkte, spontant og intuitivt. Disse ulike veiene gir ulike prosesser og resultat. Kunstuttrykket er en bearbeiding, demping og transformasjon av landskap og et levd liv. Det er selve det bærende prinsippet. Det at et kunstverk er laget av en hånd og et temperament betyr noe. Spesielt i en tid med så mye digitalt fokus. 

Yngve Henriksen är född 1965 och bor och är verksam i Svolvær, en stad i Lofoten i nord Norge. Från 1983-1985 studerade han grundläggande konst och konsthantverk i Lofoten och fortsatte sedan sin utbildning 1988-1990 vid Statens Högskola för konsthantverk och design i Bergen.

Bland hans offentliga arbeten märks bland annat utsmyckningar för Thon Hotel Lofoten, SAS Hotellet Svalbard, Oslo Tinghus, Kystverket Kabelvåg, Leknes Lufthavn, Universitetet i Tromsø och Centralsjukhuset i Karlstad. Han har tilldelats många stipendier, bland annat Nordland Fylkes Reisestipend, Arcus stipendet, Norsk Kulturråds debutantstøtte och Statens Reise/Studie Stipend.

 

Yngve Henriksen

FORANDRINGER
Olja på duk
140 x 120 cm
2022

Back to blog