Amanda Karlsson: Beacon

25 januari - 23 februari 2020

Beacon är Amanda Karlssons andra soloutställning på galleriet. I serien har hon arbetat kring separation som koncept och förlorandet som slutsats. Baserat på upplevd historia och infångade narrativ så möter vi motiv som befinner sig i en fragmenterad framtid. Febrilt sökandes efter ett ljus att leda vägen, en Beacon.

Karlssons verk kretsar kring en verklighet baserat på fiktion, sanning som koncept samt hur obekvämt och trångt det är att vara människa. I hennes verk porträtteras ofta individer med vad hon kallar för signalobjekt; ett rymdskepp som får symbolisera längtan, en kartong-yxa som ett mentalt vapen eller en utklädnad för att vara något annan en stund.

Hennes verk är uppbyggda som scener som bjuder in betraktaren att ställa sig till. Antingen då man kliver nära hennes målningar av formsågat trä, eller står bredvid motivet på duken. Hon bygger upp sina verk lager för lager i oljefärg. En långsam process, nästintill performativ. Då motiven är baserade på fotografiska material så innehåller dom en berättad historia. Dom här historierna får i processen stanna kvar hos henne och förtydligas, förskjutas och förvrängas i takt med det visuella arbetet.

>> Se tillgängliga verk av Amanda Karlsson

 Amanda Karlsson

Tillbaka