Amanda Karlsson: Hugg

20 april - 18 maj, 2024

Vi har glädjen att presentera Amanda Karlssons tredje separatutställning på galleriet. Vernissage i konstnärens närvaro, lördagen den 20 april kl. 12.00-16.00. Utställningen presenteras kl. 14.00.

>> Se verken i utställningen

I utställningen Hugg bjuder Amanda Karlsson in till ett skådespel och en uppmaning till anfall. I centrum står en skulptur av konstnären själv, klädd i handdockor vars främsta egenskap är tänder. Genom skulpturen agerar Karlsson som regissör och ger scenanvisningen – hugg!

Med ridån uppe kan föreställningen börja, och vi kan förvandlas. I rollgestaltningen kan vi navigera okänd mark samt utforska våra begränsningar och möjligheter bortanför vår köttsliga kropp. Skapa yttre ordning genom att formge den inre ordningen med varelser, berättelser och föreställningsvärldar.

Utställningen består av en serie oljemålningar på duk och formsågat trä. De skapar en scenografi av en föreställning där konstnären behandlar ämnen om rolltagande och den mänskliga driften i att vilja vara något annat. Karlsson tror att vi befinner oss i en skog på hösten, men hon är osäker på om pjäsen är stringent.

Amanda Karlsson är född 1989 i Karlstad. Hon bor och arbetar i Göteborg. I sitt konstnärliga arbete målar hon med olja och bygger i trä, tvådimensionellt och tredimensionellt. Hon bygger scenografier och iscensätter föreställda händelser som hon sen dokumenterar och återskapar i rumsliga installationer och måleri. Hennes syfte är att formulera berättelser från en fiktiv verklighet vid sidan av vår egen. Verkligheten har skapats från hennes uppväxt i Värmland kring mytologiskt berättande, arbetarklass och djupa skogar. Hon undersöker hur ett fiktivt rum kan verka som en skådeplats för vårt eviga behov av begriplighet. Från den platsen vill hon hitta nya perspektiv och om inte närma sig en sanning, åtminstone bearbeta längtan efter den.

På Galleri Helle Knudsen har Karlsson tidigare presenterat utställningarna Vi är flockdjuren (2016) och Beacon (2020). År 2021 tilldelades hon Ståhl Collections Stipendium och skapade då den platsspecifika installationen Du och vilken arme? till samlingen. Under 2023 visades hennes utställning Igelfesten / The Leech Party på Värmlands Museum, och i år fortsätter den till Trollhättans Konsthall med öppning den 1 juni.

Förutom separatutställningen Hugg, har Karlsson under våren varit aktuell med den uppmärksammade skulpturen Storvargen på Vårsalongen på Liljevalchs Konsthall. Galleriet kommer under året dessutom att visa Karlsson på två konstmässor; Market Art Fair i Stockholm samt på Enter Art Fair i Köpenhamn.


Amanda Karlsson
Hugg, 2023. Olja på formsågat trä, 55 x 47 x 11 cm

Amanda Karlsson

Cyklopen blickar ut över landskapet, 2024. Olja på duk, 65 x 55 cm

Tillbaka