Björn Camenius: Väderleksrapporter från skrymslen och tillhåll

21 oktober - 20 november 2021

Björn Camenius tänker på sina målningar som olika rum. Där kan han experimentera med olika karaktärer och rekvisita för att se vilka scener som uppstår, allt i en drömlik blandning av intryck från vardagen och impulser från det undermedvetna. I dessa rum möts man av dess stämningar och underligheter. Man förundras och ibland även skräms. Laddningen i rummet och vad som uppstår i mötet mellan verk och betraktare, tänker han sig på samma sätt som hur olika slags väder påverkar en miljö man befinner sig i.

Dessa rum befinner sig i ett slags mellanläge, de opererar i gränslandet mellan motsatser. Mellan verklighet och fantasi, det planerade och det slumpmässiga, abstraktion och figuration. Gränser som man vid närmare observation inser är väldigt flytande.
Här finns också upplevelsen av igenkänning av motiven men där något främmande smugit sig in. En skevhet som rubbar våra förutfattade sätt att se.

Björn Camenius är född 1987 och har en kandidatexamen från Akademin Valand i Göteborg 2016. Sedan dess har han haft flera separat- och grupputställningar på gallerier och i ett museum. Några av de senaste är Västerås Konstmuseum, Galleri Uddenberg, Galleri Helle Knudsen och Galleri Thomassen. Hans målningar ingår i offentliga samlingar som Västerås Konstmuseum, Statens Konstråd, Västra
Götalandsregionen och Stockholms landsting, samt i flera privata samlingar. Han är nyligen mottagare av ett tvåårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden, och har tidigare mottagit stipendier så som Västerås stads kulturstipendium, Eric Ericson samt Stiftelsen Otto och Charlotte Mannheimer.

O wee Christmas tree, akryl på duk, 80x65 cm

2. Enter, akryl på duk, 46x65 cm

3. Vinter, olja,akryl och sprayfärg på duk, 80x65 cm

4. Gam, olja på duk, 55x50 cm

5. Elements, olja på duk, 36x32 cm

6. Grown together, olja, akryl och sprayfärg på duk, 132x84 cm

7. Mountain wanderer, akryl på duk, 17x14 cm

8. Now open, akryl på duk, 50x40 cm

9. Scarecrow officer, akryl på duk, 50x40 cm

10. Lifted, akryl på duk, 50x40 cm

11. Merger of different realities, akryl på duk, 107x84 cm

12. The gift, akryl på duk, 82x65 cm

13. Geting, akryl på duk, 22x17 cm

14. Strollin through the woods with a durian head, akryl på duk, 107x84 cm

Tillbaka