Britta Marakatt-Labba: Market Art Fair

Dajatkeahttá / Det Osagda / The Unsaid
12.5 - 14.5. 2023
Monter 24, Liljevalchs Konsthall

Sedan hösten 2015 har vi haft den stora äran att representera Britta Marakatt-Labba. Under dessa år har vi fått en djupare förståelse för hennes arbete och hennes betydelsefulla bidrag till samtidskonsten. Vi är otroligt stolta över vårt samarbete och glada över möjligheten att presentera hennes verk på 2023 års upplaga av Market Art Fair i Stockholm.

Utställningen Det Osagda ger dig som besökare en unik möjlighet att uppleva en mängd av Marakatt-Labbas broderier på nära håll. Hennes verk är kända för deras imponerande detaljrikedom och komplexitet, och för deras fokus på samisk kultur, identitet och mytologi. Men genom sin konst försöker Marakatt-Labba även att belysa viktiga miljöfrågor och uppmärksamma människors relation till naturen. Hon visar på hur människan och naturen är beroende av varandra och hur viktigt det är att vi tar ansvar för vår påverkan på miljön. Hennes verk är en påminnelse om att vi alla har en roll att spela när det kommer till att skydda vår planet och dess resurser.

Britta Marakatt-Labba är född 1951 och uppvuxen i en renskötarfamilj i Saarivuoma sameby. Hon började konstnärsbanan 1979 efter avslutade studier vid Konstindustriskolan i Göteborg. Tidigt engagerade hon sig tillsammans med andra samiska nyutbildade konstnärer för uppbyggnad och bildande av en samisk konstnärsorganisation.

Idag bor och arbetar Britta i Övre Soppero och har varit aktiv konstnär i över 40 år. Sitt stora internationella genombrott fick hon 2017 då hennes tjugofyra meter långa broderi Historja visades på samtidskonstutställningen Documenta 14. För sin konst och sin konstnärliga gärning har hon fått motta både utmärkelser och kulturpriser. Bland annat Illis quorum (2017), Stig Dagermanpriset (2019) och Prins Eugen-medaljen (2020). Förra året deltog hon i Venedigbiennalens huvudutställning.

>> Läs mer om Market Art Fair och boka biljetter
>> Se tillgängliga grafiska blad och skulpturer av Britta Marakatt-Labba

Intresserad av broderier av Britta Marakatt-Labba? Maila sara@gallerihelle.com

Britta Marakatt-Labba

Nástealmmi vuolde / Under stjärnhimlen / Beneath the Starry Sky, 2022
Broderi och applikation, 40 x 52,5 cm

Britta Marakatt-Labba

Ođđa ulbmilat / Nya mål / New Goals, 2022
Broderi och applikation, 40 x 48,5 cm

Britta Marakatt-Labba

Máilmmiviidosaš liegganeapmi / Global uppvärmning / Global warming, 2021
Broderi och applikation, 122 x 134 cm


Tillbaka