Britta Marakatt-Labba & Tomas Colbengtson: Gryning

27 oktober - 2 december, 2018

Efter nästan 3 år sedan senaste utställningen är nu Britta Marakatt-Labba och Tomas Colbengtson tillbaks med utställningen "Gryning / Luejie / Iđit guovssu" på Galleri Helle Knudsen. Britta och Tomas arbetar med konst som utgår från den samiska historien, formtänkande, mönster och färger, där hantverket är en mycket viktig del av verkets tillblivande, sprungen ur en samisk tradition. Konstnärerna fokuserar på ett aktuellt problem, en gemensam samisk historia och samtid, skildrat med starka bilder utförda med broderi, på papper, glas eller metall.

BRITTA MARAKATT-LABBA

Britta Marakatt-Labba är född 1951 och uppvuxen i en renskötarfamilj i Lainiovuoma sameby. Hon började konstnärsbanan 1979 efter avslutade studier vid Konstindustriskolan i Göteborg. Tidigt engagerade hon sig tillsammans med andra samiska nyutbildade konstnärer för uppbyggnad och bildande av en samisk konstnärsorganisation.

Idag bor och arbetar Britta i Övre Soppero och har varit aktiv konstnär i över 30 år. Britta har deltagit i många samlings- och separatutställningar i både Sverige och internationellt och har haft utsmyckningsuppdrag för ett flertal offentliga institutioner. För sin konst har hon fått motta både utmärkelser och kulturpriser. Bland annat Illis quorum (2017). I våras visade hon sitt 24 meter långa broderi ”Historia” på Documenta 14 i Kassel 
som fick stor uppmärksamhet. 

Brittas broderier är miniatyrvärldar formade med nål och tråd. De innehåller scener ur vardagen, politiska reflektioner och berättelser om samisk kultur och historia. Den storslagna naturen och det gnistrande vinterlandskapets vita snö är ständigt närvarande.

Britta Marakatt-Labba

TOMAS COLBENGTSON

Tomas Colbengtson är född 1957 och uppvuxen i Björkvattnet, Tärnaby.1998-2008 var han Resident Artist vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och numera arbetar han utöver sin konstnärliga praktik även som adjunkt i grafik på Konstfack, University College of Arts, Crafts and Design i Stockholm, där han själv även har en masterexamen i måleri 1991. Tomas har arbetat som konstnär i över 25 år och har haft ett stort antal utställningar i Sverige och internationellt. 

Tomas konst bygger på minnen, sin egen uppväxt i en liten samisk by i fjällen och dagens situation för urfolk. Han arbetar med grafik, måleri och glas som han formar till sitt eget uttryck som ofta reflekterar över historiska och moderna sociala fenomen. Konsten genomspeglar erfarenheter som språk och religionsförbud, rasbiologisk forskning, skambeläggning av joik och andra metoder som ofta används av statsmakter för att skaffa kontroll över urfolk och tillhörande landområden.

Tomas Colbengtson

 

Tillbaka