Cecilia Hedlund: Epexo

20 augusti - 5 september, 2020

Epexo är Cecilia Hedlunds första separatutställning på Galleri Helle Knudsen. Hösten 2019 blev hon framröstad av galleriets konstförening till årets stipendiat i fri konst och mottog 10.000 kr samt möjligheten till en utställning.

Cecilia är född 1984 och har studerat vid Edinburgh College of Art (Konsthögskolan
i Edinburgh), Edinburgh University och Oxford Brookes University, samt Gerlesborgsskolan i Stockholm. Till hösten påbörjar hon sina studier till en Master of Fine Arts på the University for the Creative Arts i London och Barnsley i England.

Epexo

Mycket av mitt konstnärliga arbete handlar om människans förhållande till naturen och i detta tema finns frågor om existens, tid och tillhörande. För denna utställning har jag arbetat med skulpturer och målningar i vilka jag har undersökt och försökt gestalta vår relation till naturen som en spegel i vilken vi kan få en blick på oss själva och vårt agerande. I detta utgår jag från den relation som jag själv byggt upp med naturen under min barndom. En relation som ständigt utvecklas. Jag ägnar mig åt friluftsmåleri och studier ute i naturen och arbetar med ler-, gips- metall- och stenskulpturer.

Att arbeta med sten är tungt och mödosamt. Det känns ofta som en hopplös process, men när verket är klart har både stenen och jag genomgått en metamorfos. Ute i fält studerar jag de små strukturerna i landskapen likväl som de stora dragen. Jag vill var med i vädrets och ljusets skiftningar. Sällan blir tanken så klar som när regnet piskar i ansiktet. Mitt arbete blir också en dokumentation av tid eftersom en och samma plats förändras över en dag, en vecka, ett år när vädret och ljuset växlar. Att kunna vara ute i fält och arbeta är en förutsättning för verkens genomförande. De verk som visas under denna utställning är resultatet av många timmar ute i fält.

>> Se tillgängliga verk av Cecilia Hedlund
 

Cecilia Hedlund
Skogen vid Manilla tidig morgon, olja på duk, 80x100 cm

Cecilia Hedlund
Snart smälter isen, skulptur i marmor, brons och aluminium, 20x50x15 cm

Tillbaka