Johan Engqvist
Question your tea spoons
7.10 - 3.11. 2023
Johan Engqvist (f.1990) bor och arbetar i Göteborg. Hans målningar följer en icke-hierarkisk struktur, där alla motiv värderas lika. Kompositionerna är ofta mönsterbaserade och saknar ibland helt tydliga fixpunkter och centralperspektiv. Resultatet är en samling verk som undviker tydlig kategorisering och existerar någonstans mitt emellan figuration och abstraktion.
Engqvist använder sig regelbundet av en dekorativ estetik och ett sentimentalt laddat bildspråk, ofta med ursprung i den domestiska sfären. Dessa samsas med diverse konsthistoriska referenser. För Engqvist fungerar denna sammanblandning av visuell information dels som ett sätt att utmana konsthistoriska hierarkier såväl som föreställningar om god smak, dels som ett sätt vidga den egna uppfattningen av vad måleri kan vara, göra och innehålla.
Engqvist erhöll sin masterexamen i fri konst vid konsthögskolan Valand. Han är tidigare utbildad vid Umeå Konsthögskola. 2021 mottog Engqvist galleriets konstförenings, Konstsällskapet Våga Ses, stipendium i Fri Konst. 2022 mottog han konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium.
Tidigare separatutställningar
2023 - Floralia, Detriti Gallery, Göteborg
2022 - Life in the interior, WeCollect Gallery, Madrid
2022 - In being open to surroundings aesthetic possibilities arise, Galleri Helle Knudsen, Stockholm
2021/2022 - Ornamentering, Vänersborgs Konsthall
2021 - NSFW/Svilova, Göteborg
Essä av Sara Arvidsson, frilansande konstkritiker och skribent:
- Ibland pratar jag med människor som inte längre kan läsa böcker. Den högteknologiska tillvaron har gjort dem rastlösa och ointresserade av allt som inte ger dem ögonblickliga kickar. I sådana stunder tänker jag att samtiden kännetecknas av högeffektiv ineffektivitet: inget får lov att vara långtråkigt, och just därför blir allt långtråkigt. Bildkonsten drabbas på ett liknande sätt. Att gå till en utställning och stanna kvar i timmar, för att uppleva dess nyanser utan att ta en enda bild i syfte att lägga upp på sociala medier, har blivit ovanligt. >> Läs hela essän
Utan titel, akryl på duk, 120 x 115 cm