Lisa Larson: Unikat

20.1 - 2.3
Lisa Larson - Unikat
>> Se verken i utställningen

Galleristen Helle Knudsen har samarbetat med Lisa Larson (f.1931, Härlunda) i snart 40 år. Den senaste utställningen visades hösten 2008. Nu, 16 år senare, återvänder hon till galleriet med utställningen Unikat. Originalverken i utställningen sträcker sig tillbaka till 1976 och ger dig som besökare en unik möjlighet att följa Larsons konstnärliga resa. Varje verk berättar en historia och tillsammans skapar de en mångfaldig och imponerande samling.

Lisa inledde sin yrkesbana på 1950-talet. Hon utbildades vid Slöjdföreningens skola, nuvarande Högskolan för Design och Konsthantverk, i Göteborg 1949–54 och upptäcktes av Stig Lindberg när ett av hennes verk vann pris i en skandinavisk designtävling. Han bjöd in henne att arbeta i ett år vid Gustavsbergs Fabriker, där han var konstnärlig ledare. Hon stannade kvar i tjugosex år.

Med sin konstnärliga frihet i behåll utvecklade hon en stor expertis i att skapa starka former lämpade för formtagningsprocessen. Det tekniska stödet på fabriken var sådant att Lisa kunde föreslå nya recept för leror och glasyrer vilket medverkade till att hon kom att utmärka sig som en av de mest innovativa svenska keramikerna under efterkrigstiden.

Lisa har gjort konstnärliga gestaltningar i offentlig miljö på bl.a. Lundbyskolan och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, Nacka Sjukhus och Bergshamraskolan i Solna. Hon finns representerad på Nationalmuseum och Nordiska museet i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg samt museer i Norge, Italien, Österrike, Tyskland och Japan.

Press:

 

Lisa LarsonLisa Larson, Äppelplockare1982. Stengods, 25,5 x 6,5 x 6,5 cm

Lisa LarsonLisa Larson, Utsträckt ben, 2002. Stengods, 17,5 x 20 x 11 cm

Lisa LarsonLisa Larson, Sängsamtal, 1999. Stengods, 15 x 23 x 15 cm

 

Tillbaka