Lukas Cornix: Meridian

10.11 - 2.12. 2023

Utställningen Meridian är Lukas Cornix tredje separatutställning på Galleri Helle Knudsen och presenterar ett energifyllt måleri med mångbottnade narrativ. Svåråtkomliga terränger, förtäckta scener och fragmenterade subjekt. Det finns antydningar och ledtrådar, men inga direkta svar.

De senaste två åren har hans måleri främst skett på papper. Det är gynnande då det passar hans praktik och process. Cornix arbetar väldigt snabbt och intuitivt. Men framförallt är det viktigt för hans undersökande av blandtekniker och de måleriska gesterna han söker. Han vill närma sig ett måleri där han kombinerar de avancerade och kravlösa gesterna.

Måleriet jag söker äger rum utanför målningarna. Idéer som föds ur marginalerna. Fläckar och färgstänk som uppstår på ateljéväggar. Udda kombinationer av de medium och slumper som sker på paletter. Det är ett oerhört ärligt måleri som anknyter till grunden för mitt konstnärskap: skaparglädje. - Lukas Cornix

Lukas Cornix är född 1993 i Växjö. Han bor och arbetar i Malmö där han 2022 erhöll sin Master från Konsthögskolan i Malmö. 2019 tog han sin kandidat från HDK-Valand i Göteborg. Utöver sina två tidigare utställningar på Galleri Helle Knudsen, har han även visats vid bl.a. Vandalorum, Galleri 21 (2022, med Jesper Thour och Björn Camenius), Galleri Arnstedt (2023, med Rebecca Larsson, Ivan Nylander och Amund Öhrnell). Han har mottagit stipendier från Erik Erikssons stiftelse, Eva & Hugo Bergmans minnesfond och Växjö kulturstipendium.

Press:
>> Spontanmåleri i skiktad form
Dan Backman, Omkonst, 17 november 2023

Lukas CornixIntermission, 2023
Olja, akryl och sprayfärg på papper, 150 x 115 cm
Lukas CornixAll the better, 2023
Olja och sprayfärg på papper, 59 x 42 cm
Tillbaka