Yngve Henriksen

Nye landskap
4.3 - 25.3. 2023

Yngve Henriksens inspirationskälla har alltid varit det landskap han bor och lever i, Lofoten. Han är en historieberättare och bearbetar upplevelser, intryck och erfarenheter i sina bilder. Historierna handlar om minnen, samtiden och om vardagens poesi.

Henriksens bildspråk befinner sig i ett gränsland mellan figuration och abstraktion. Han har olika sätt att närma sig måleriet. Det kan baseras på skisser, men kan också vara spontant och intuitivt. Dessa olika vägar ger olika processer och resultat. Det konstnärliga uttrycket är en bearbetning, dämpning och förvandling av ett landskap och ett levt liv. Det är den underliggande principen. Att en verk är skapat av en hand och ett temperament har stor betydelse, speciellt i en tid med mycket digitalt fokus.

Yngve Henriksen: Det visuelle mangfoldet som bor i selve landskapet ser vi og opplever vi på ulike vis. Hva vi ser og tenker om det baserer seg på ens egne erfaringer og opplevelser, men det er det samme landskapet vi bor i. Jeg har en opplevelse av at landskapet er av både sterk fysisk og mental karakter. Det bor så mye poesi i det, og mye av vår identitet. Det blir et slags speil på hvem vi er. Jeg tenker at det å åpne blikket ut mot landskapet også er en måte og åpne en indre horisont på. Et sted å feste blikket. Bilder er historier du kan velge å gå inn i, og bilder ser man også med sitt indre øye. Bilder er for meg sjelens speil. Det er ordløst alt sammen. Det er derfor jeg maler.

Yngve Henriksen är född 1965 och bor och är verksam i Svolvær, en stad i Lofoten i nord Norge. Från 1983-1985 studerade han grundläggande konst och konsthantverk i Lofoten och fortsatte sedan sin utbildning 1988-1990 vid Statens Högskola för konsthantverk och design i Bergen. Bland hans offentliga arbeten märks bland annat utsmyckningar för Thon Hotel Lofoten, SAS Hotellet Svalbard, Oslo Tinghus, Kystverket Kabelvåg, Leknes Lufthavn, Universitetet i Tromsø och Centralsjukhuset i Karlstad.

>> Se alla verk från utställningen

Yngve Henriksen

FORANDRINGER
Olja på duk
140 x 120 cm
2022

Tillbaka