Yvonne Larsson: Väglöst land

9.3 - 13.4

>> Se verken i utställningen

Utställningen Väglöst land är Yvonne Larssons första separatutställning på Galleri Helle Knudsen och presenterar oljemålningar från de senaste två åren som utgör delar av sviterna Skogens famn, Jord och regn samt Väglöst land.

Skogens famn påbörjades redan 2012 inför en utställning i Kristianstads konsthall. Det är en serie stora målningar av granskog, som utsnitt i nära nog naturlig storlek, utan himmel eller mark. I målningarna betraktas skogen ur olika tillstånd. I ljus, mörker, värme, kyla, omslutande och ogenomtränglig.

Ur sviten Jord och regn visas målningen Värmen, ett mörkrött landskap, förmodligen natt där regnet på olika sätt är evigt. Det återkommande, det saknade och det eviga. I landskapet anas en horisont och ett svagt ljus men det är oklart om det är gryning eller enbart hopp om en sådan.

Väglöst land är en serie mindre målningar med gemensam klangbotten. En obruten fri natur med helt andra vägar än människans; dimmans, älvens, isens, myrens, vildmarkens. Villkoren är naturens. Bildidéerna kommer från resor och vandringar men även de inre bilder som uppstår i mötet mellan idé och frihet.

Carolina Söderholm, konstvetare, kulturjournalist och kritiker om Yvonne Larssons konstnärskap:

Det vore enkelt att dra slutsatsen att Yvonne Larsson målar vad hon ser. Granarna, vattnets blänk och trädgården om natten. Från resorna tar hon med sig fjällets vidder, köldröken över sjön och vulkanens magma. Men lika mycket målar hon det som inte går att se. Det som göms i skogens djup, långt ner i bergets skikt och människans inre.

Yvonne Larsson är född 1958 och uppvuxen i Mjövik, Blekinge. Hon gick sin grundläggande utbildning på Kristianstads konstskola 1979-1981 och tog sin examen vid Malmö Konstskola Forum 1988. Sedan 1991 bor och arbetar hon på gården Grönhem på Österlen. Hon har visat separatutställningar vid bl.a. Tjörnedala Konsthall, Tomelilla Konsthall, Karlshamns Konsthall, Nordens Hus i Reykjavik, Kristianstads Konsthall, Lidköpings Konsthall, Ystads konstmuseum, Galleri Aveny i Göteborg och Galleri Thomas Wallner i Kabusa. Hon har även deltagit i internationella konstmässor som Fountain Art Fair i Miami, New York Fountain Art Fair samt Konstmässan i Köln.

 

Yvonne Larsson

Frost, olja på duk, 140 x 180 cm

 

Tillbaka