I galleriets showroom: Tomas Colbengtson

I galleriets showroom presenteras just nu verk av Tomas Colbengtson (t.o.m. 11 maj)

Tomas Colbengtson

Tomas Colbengtson är en av Sápmis ledande konstnärer. Han är född 1957 och uppväxt i en liten samisk by, Björkvattnet, Tärnaby, som är det nordligaste området för det sydsamiska språket. Colbengtsons konstnärskap bygger på minnen och erfarenheter från upplevelser och dagens situation för samer. Han sätter strålkastaren på den samiska historien; skolan, som påverkade de allra minsta skapade genomgripande konsekvenser för det samiskaspråket och sydsamiskan dog nästan ut i Tärna-området. Samisk religion blev förbjuden. Staten bedrev rasbiologisk forskning, tvångsförflyttning och andra metoder för att fåkontroll över urfolket på Nordkalotten. Men Colbengtons verk handlar även om stoltheten till det samiska arvet och kunskapen som medföljer.

>> Se tillgänliga verk av Tomas Colbengtson

Galleri Helle Knudsen har haft ett långt samarbete med Tomas Colbengtson och har vid två tillfällen visat duoutställningar tillsammans med Britta Marakatt-Labba men också i separatutställningar, den senaste våren 2022. Samma år presenterade vi hans verk påMarket Art Fair i Stockholm och 2023 på Enter Art Fair i Köpenhamn. Nästa separatutställning på Galleri Helle Knudsen blir hösten 2025.

- Aktuellt
Tomas Colbengtson är 2024-års mottagare av Queen Sonja Print Award. Priscermonin hålls i Bodö, Norge, i början av juni. Övriga prismottagare är Anselm Kiefer (Lifetime Achievement Award) och Maria Kayo Mpoyi (Inspirational Award).

I utställningen Hjärtahjärna på Liljevalchs+ visas just nu Tomas Colbengtsons verk Tvångsflyttade. Utställningen presenterar ett urval av Marika och CG Wachtmeisters stora konstsamling.

Tomas Colbengtson är just nu aktuell med två utställningar på American Swedish
Insitute i Minneapolis (USA); en duoutställning, Mygration (med Stina Folkebrant) samt med den turnerande grupputställningen Arctic Higways: Unbounded Indigenous People (med bl.la. Britta Marakatt-Labba). Utställningen har tidigare visats i Washington, Chigago, New York och Seattle (USA), samt Whitehorse (Kanada). Efter Minnepolis turnerar den vidare till bl.a. Santa Fe (USA) och Snåsa (Norge).


Tomas Colbengtson
Tillbaka